Solar enerji, güneşten gelen ışınların kullanılmasıyla elektrik enerjisi üretilen bir yöntemdir. Dünyada en büyük ve en temiz enerji kaynağı olan güneş enerji sistemleri çevre dostu oluşuyla atmosfer kirliliğini ve sera gazı emisyonunu azaltır. Güneşin büyük bir kısmı füzyon ve helyum çekirdeklerini oluşturduğu için büyük bir enerji akışı meydana gelir. Dolayısıyla güneş üzerindeki tepkimeler bu enerjinin bir bölümünün dünyaya ulaşmasını sağlar. Güneşten dünyaya gelen enerji yüklü parçacıklar güneş paneline çarpmaktadır. Güneş paneli yüzeyi ise buna göre dizayn edilmiştir. Güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etme yöntemi solar enerji sistemleri olarak da bilinmektedir.

Solar Sistem Nasıl Çalışır?

Solar enerji çalışma prensibi oldukça basittir. Daha önce de söz edildiği gibi fotonlar solar hücrelere çarpar. Çarpma sonucunda elektronlar hareketlenir ve atomlarından ayrılır. İletkenlerin güneş enerjisi hücrelerinin artı ve eksi kutuplarına bağlanması elektrik devresinin oluşmasını sağlar. Dolayısıyla elektronların bu devrelerden akması elektrik üretimi gerçekleştirir.  Sayıca fazla olan solar hücrenin bir araya gelmesi solar panelini, sayıca fazla olan solar panelin bir araya gelmesi solar enerji sistemleri oluşmasını sağlayacaktır. Şayet güneş enerjisi sistemleri güneş enerjisi modülüyle donatılmışsa sistemin gücü bir hayli artacaktır. Güneş paneli çalışma prensibi şu aşamalardan geçer:

  • İlk aşamada güneş ışığı solar modüllere çarpar.
  • Uzaydan gelen güneş ışığı güneş enerji paneli tarafından DC akıma çevrilir.
  • Sonrasında solar invertere aktarılır.  
  • Solar evirici DC enerjiyi, evlerde kullanılmaya uygun olan AC’ye dönüştürecektir.

Solar enerji sistemleri günümüzde her türlü problemi gideren inovatif yaklaşımlara sahiptir. Bu gibi durumlarda mevcut sayaçlar çift yönlü sayaçlarla değiştirilmektedir. Bu sayede elektrik şebekesi gün boyunca etkili olacaktır. Özellikle öğle saatlerinde fazla üretilen elektrik enerjisi elektrik şebekesine yönlendirilecek ve başka bir yerde kullanılmaya uygun olacaktır.

Solar Paneller Hangi Malzemeden Yapılmaktadır?

Güneş enerjisi malzemeleri için genellikle silikon ve gümüş tercih edilmektedir. Güneş paneli yapılarında bulunan hücreler tamamen silikondur. Dünyada bir hayli fazla bulunan silikon güneş panelleri için de tercih edilir.  Güneş enerji paneli içerdiği silikon maddeleri sayesinde güneş ışığını emer ve kinetik enerjinin açığa çıkmasını sağlar.

Güneş enerjisi malzemeleri arasındaki gümüş de solar enerji için tercih edilir. Gümüş sayesinde güneş ışınlarından sağlanan elektrik enerjisinin tamamı kullanılır. Bu sayede ışık ve ısı enerjisi elektrik enerjisine çevrilir. Üstelik çok az atık maddeyle gerçekleşmesi kirliliğin en az seviyede tutulmasını sağlamaktadır.

Güneş Paneli Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Güneş enerji sistemleri kurulumunu yapmadan önce mutlaka dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Verimli enerjinin elde edilmesi için bu hususlara önem vermek gerekir. Öncelikle solar enerji sistemi kurulumu zemin ve çatı gibi alanlara yapılabilmektedir. Seçilen solar enerji sistemini dilediğiniz yere monte ettirirken cephe faktörünü göz önünde bulundurmanız gerekir. Solar enerji sistemleri verimini artırmak için uygun cephe seçimi yapmalısınız. Güney cephesini tercih etmeniz, güneş açılarının en verimli olduğu ışınları yakalamanızı sağlayacaktır. Şayet kiremitli bir çatıya güneş paneli monte edilecekse bu sistemin kiremite sağlam şekilde tutturulması gerekir. Daha da sağlamlaştırmak için orta veya kenar kelepçe tercih edebilirsiniz.

Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Güneş enerjisi kullanım alanları günümüzde çeşitlilik gösterir. Örneğin fabrikalar başta olmak üzere endüstriyel alanlar ve soğuk hava depolarına sahip işletmeler de özellikle son yıllarda solar enerji sistemlerini tercih etmektedir.

  • Solar enerji sistemleri Çatı üzeri GES projeleri, tarım ve hayvancılık, AVM, otel, hastane ve akaryakıt istasyonlarında sıklıkla tercih edilir.
  • Evlerdeki elektrik ihtiyacının karşılanması için çatı tipi güneş panelleri tercih edilir.
  • Elektriğin olmadığı yerleşim yerlerinde tercih edilir.
  • Tarımsal sulama alanlarında güneş enerji paneli ihtiyacı bulunur. Uygun maliyetleri sayesinde enerji alternatifi sunan güneş enerjisi sistemleri su üretiminde de tercih edilir.
  • Sera sahipleri sebze ve meyve üretimi yaparken gerekli ısı ortamını sağlamak için güneş paneli kullanımını tercih eder. Bu sebeple kırsal kesimlerde solar enerji tercih edilir.

Trafik, işaret ve sokak lambaları için de güneş enerjisine ihtiyaç duyulur. Akülü güneş enerjisi olarak bilinen solar enerjiler elektriğin kesildiği zaman diliminde devreye girer.

Şebeke elektriğinin olmadığı ve kesinti yaşandığı alanlarda güneş paneli tercih edilmektedir. Dağ evi, tekne ve karavan gibi alanlarda elektrik ihtiyacının karşılanması sağlanır. Şebeke elektriğinin olduğu bölgelerde de güneş enerji sistemleri tercih edilir. Üretilen enerji sayesinde elektrikten tasarruf sağlanmaktadır.

Solar Sistem Avantajları Nelerdir?

Solar enerji uzun ömürlü, kullanışlı ve verimlidir. En büyük avantajlarından biri çok fazla bakım gerektirmemesidir. Ortalama 25 yıl ömrü olan güneş enerji sistemleri arıza oranını minimuma indirir. Sesli çalışmadığından dolayı gürültü kirliliğini de önlemektedir. Solar enerji avantajları şu şekildedir:

  • Dayanıklı güneş enerjisi malzemeleri kullanıldığı için zorlu iklim şartlarına uygundur.
  • Garanti sürelerinin uzatılması mümkündür.
  • Enerji kaynağı sınırsız olup tükenmemektedir.
  • Son derece güvenilir ve temizdir.
  • Çevre dostu olduğundan dolayı radyasyon ve sera gazı gibi atıklara yer vermez.
  • Sürekli kullanmayı zorunlu kılan kömür ve petrol gibi ham maddelere ihtiyaç duymaz.
  • Meskenlerde 1 gün içinde işletmelerde ise 2 ve 3 günlük sürede kurulum kolaylığı sunar.

Günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan güneş paneli için Interal ile görüşebilir, gerekli desteği alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir→ Güneş Kırıcı Sistemler: Nedir ve Ne İşe Yarar?

×
Germany

interal-aluminium.de

USA

interal-aluminium.com